Com ha canviat?


PASSAT I PRESENT



La història de Pontós arrenca des de 900 anys aC on es comença a citar el poble amb el nom de PONTONOS. El primer poblat del que es té constància és el Poblat Ibèric del que encara en trobem restes al Jaciment Arqueològic de Mas Castellar (atractiu turístic i cultural).



Ceràmica àtica de figures roges
Època ibèrica 425-400 aC
trobad a Mas Castellar


Des llavors fins a l'actualitat Pontós ha viscut un gran nombre de canvis, passant per un poble majoritàriament  agrícola (sobretot camps de cereals i ferratges) i ramader (cinc ramats dels quals només en perviu un) a l'introducció paral·lela de petits negocis (celler, fusteria, ferreria, sabateria, petit comerç etc) fins a l'actual transformació que també l'hi dóna factors de poble com a destí turístic rural. Actualment encara trobem algun d'aquests petits negocis heretats del segle passat i que conviuen amb l'aparició de nous elements com la reobertura del restaurant (Can Cassoletes), una piscina, dos cases de colònies (Can Oliver) i la reforma d'una casa rural.

Celler d'oli de Can Faras


URBANISME

Urbanísticament Pontós ha viscut un gran canvi  sobretot entre el 1986 i el 2004: s'hi ha  construït per exemple un centre social i cultural (1986), una Pista Poliesportiva (1990) i una piscina municipal (2002). A tota aquesta infraestructura cal afegir-hi la construcció d'una nova Plaça Major i d'un parc just al seu costat.



Durant aquests anys també és important marcar la construcció de noves cases al voltant del nucli de Pontós. Hem de tenir en compte que Pontós hi han censats 240 habitants però que segons una estadística del Diari de Girona hi ha més de 30 segones residències, el que representa quasi un terç més de població no-censada.



TRADICIONS, COSTUMS I FESTES

Pel que fa a la vida de poble i a les costums Pontós també ha experimentat un gran canvi tot i que moltes d'elles encara es mantenen, i que inclús se n'incrementen. S'han absolt figures com la del campaner i han desaparegut de quasi totes les cases animals com vaques i porcs per al consum propi però també és veritat que es conserven moltes tradicions i festes populars, en són clars exemples la Festa Popular de Sant Martí, la Festa de la Primavera, les Quines de Nadal o la tradició Sardanista.











En aquesta voluntat d'unir tradicions i vida actual s'han fet iniciatives com la Sardana Moderna dirigida per Xavier Dalmau que buscava unir els costums sardanistes i les noves tendències musicals amb l'ajuda del poble.



















En els darrers anys Pontós ha viscut un discret rejoveniment de la població que ha fet créixer moltes iniciatives com festes juvenils, rues i jocs per a nens i nenes en dates senyalades, cinema a la fresca, tornejos de futbol i sopars populars. A més, Pontós ha sigut l'emplaçament durant 7 anys el Festival d'Arts Escèniques MAPA.












3 comentaris:

  1. Comencem per l'actualitat, a partir de les opinions dels veïns de com ha canviat el poble. No fem la historia antiga. Però ja que és important, podeu conservar quelcom al final d'aquesta pestanya, però que quedi ben diferenciat.
    El que jo valoraré més és la vostra redacció de la història més recent, el creixement (o no) del poble, si hi ha segones residències, opinions, etc...
    Ho capgireu, pregunteu i torneu a redactar tot de nou. Ànims!

    ResponElimina
  2. Bones,

    potser seria interessant posar un gràfic de formatget per a reflexar el percentatge de gent censada que viu tot l'any al poble versus els estiuejants (llegint el vostre bloc ens hem inspirat per el nostre i potser també afegirem aquesta informació), així aquestes dades serien més visuals.

    D'altra banda, potser seria curiós citar quantes famílies (o persones) de Pontós encara es guanyen la vida fent de pagès (sigui cultivant la terra o amb ramaderia), tot i que potser aquesta informació aniria a l'apartat de "Com és?".

    També seria curiós saber (citant-ho només, sense una explicació llarga) quin és l'origen etimològic de Pontós (Pontonos, què volia dir en l'idioma original?)

    Per la resta, la informació que poseu és interessant i llegint-la et fas una idea ràpida del que ha passat al poble últimament.

    Per acabar, només un petit aspecte de format, el tipus de lletra d'aquest post és diferent de la de les pestanyes anteriors (nosaltres també hem tingut molts problemes de format al nostre bloc, el blogger no ens feia cas quan editàvem el text, ... tenim pendent d'arreglar-ho).

    ResponElimina
  3. Rosa Maria, creiem que no podem parlar de com ha canviat el poble sinó parlem de com era abans. Ja afegim com és en l'actualitat i com s'hi viu.

    ResponElimina